Grandvalira Hall

_interiors /2017

Renovation the access to pistes at the Pas de la Casa ski area, at the Grandvalira ski resort. This space is where the tickets windows are located. Visitors can buy passes for the day and for the whole season.

/ Type of project: Hall

share on facebook share on twitter share on linkedin share on mail share on delicius share on blinklist share on pinterest

Saetde (Grandvalira’s managing company) is always beating for innovation, and that’s why they asked us to renovate the access to pistes at the Pas de la Casa ski area, at the Grandvalira ski resort. This space is where the tickets windows are located. Visitors can buy passes for the day and for the whole season. There is also a desk for the ski and snowboard school, and also another one for information.

The amount of people walking in the place every day made it look like an underground station. The place was dark and it was not the best welcome presentation. In the layout of the space, something that fail, apart from the aesthetic side, was the acoustics. The space was just built in concrete, and the sound of people speaking and walking on ski boots was a big problem.

The premise, apart from solving the layout and operational aspects, was to get acoustic comfort but at the same time a warm and cozy space, where visitors had the best possible first impression.

Inspired on the mountains surrounding the building, we created a second skin for the ceiling, representing through warm colors the orography of the area, simulating the light of the sun at sunset time, shining its shadows over the mountainside. These elements are acoustic panels, that made of polyurethane and fabric, help to absorb the sound generated underneath.

On the other side, the floor represents a cloudy ski, with different tones on the carpet. This way, the landscape is represented upside down trying to make the user dream with what is outside.

In order to emphasize the concept without superfluous elements, we chose the natural oak finishes to cover the walls on the hall. This oak contrasts with the movement generated by the desks, which at the same time are inspired by the shape of the old skies. The three dimensional numbers on the top of the desks confer a retro aspect, almost like in an old cinema.

image
image
image
image
image
image
image
image
image

In Stone Designs, we are used to work in projects where the weather conditions are extreme. Over the last 10 years, we have been collaborating with ski resorts all over the world (Spain, Japan, Andorra, Switzerland). In a sector, where no one worked on the specific needs of ski resorts, we always try to go one step forward innovating and creating new typologies of spaces that solve the client and users needs.

Grandvalira and Stone Designs have been collaborating during the last years. We have designed for them restaurants, VIP areas, shops and receptions. In 2017, we made for them their new shops at Pas de la Casa and Grau Roig, and also the reception and VIP area at their Grau Roig ski school.

image
image

Other projects that may interest you....